3 OSCARS VOOR 12 YEARS A SLAVE EN DALLAS BUYERS CLUB

De indrukwekkende speelfilm 12 Years a Slave won gisteren bij de 86ste Academy Awards drie Oscars waaronder de Oscar voor beste film. Verder ging het drama van regisseur Steve McQueen naar huis met de prijzen voor Beste Vrouwelijke Bijrol (Lupita Nyong’o) en voor Beste Bewerkte Scenario. 12 Years a Slave draait sinds 20 februari in de bioscoop en is nog in 70 theaters te zien.

Ook Dallas Buyers Club heeft drie Oscars in de wacht gesleept. Van de in totaal vier nominaties won de film een Oscar in de categorieën Beste Acteur (Matthew McConaughey), Beste Mannelijke Bijrol (Jared Leto) en Beste Make-up & Haar. Het op waarheid gebaseerde drama over aidspatiënt Ron Woodrof is sinds 23 januari te zien en draait nog in 20 bioscopen.

12 Years a Slave behoorde met 9 nominaties al tot de Oscar favorieten en is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup (Ejiofor). Hij leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van een slaveneigenaar (Fassbender) en onverwachte vriendelijkheid. Na 12 jaar ontmoet hij een Canadees (Pitt) die zijn leven voorgoed verandert.

In Dallas Buyers Club wordt Ron Woodroof (McConaughey) ontslagen uit het ziekenhuis wanneer bij hem aids wordt geconstateerd. De dokters geven hem nog één maand te leven, maar Ron accepteert dit niet. Hij begint met het smokkelen van illegale alternatieve medicijnen om zichzelf en zoveel mogelijk andere aidspatiënten een betere kans te geven.

Independent Films brengt 12 Years a Slave en Dallas Buyers Club uit in de Nederlandse bioscoop.

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in