OSCARGENOMINEERDE FILM 12 YEARS A SLAVE IN RIJKSMUSEUM

Op 19 februari opent het Rijksmuseum eenmalig haar deuren voor Oscarkanshebber 12 Years a Slave. De aangrijpende speelfilm van regisseur Steve McQueen, zelf ook woonachtig in Amsterdam, krijgt een wel hele speciale voorvertoning in het auditorium van het Rijksmuseum . De gemeente Amsterdam is die avond ook aanwezig om hiermee de verbinding van de stad met de (inter)nationale filmsector te onderstrepen. De gemeente beschouwt de filmsector als een onmisbaar onderdeel van de hoofdstedelijke creatieve industrie. De genodigden komen uit zowel politieke, artistieke als cinematografische hoek. Het is voor het eerst dat het Rijksmuseum een bioscoopfilm vertoont.  

Wim Pijbes, Hoofddirecteur van het Rijksmuseum over de speciale vertoning:

“Het Rijksmuseum wil, als museum voor kunst en geschiedenis, ruimte bieden voor hedendaagse kunstenaars die ons opnieuw naar het verleden laten kijken.’’

Simon Brester, Film Commissioner Gemeente Amsterdam:

“Het is fantastisch om te zien dat grote internationale kunstenaars als Steve McQueen zich thuis voelen in Amsterdam, getuige ook zijn installatie in het Vondelpark in 2012: ‘Blues Before Sunrise’. De cross-over tussen film en beeldende kunst toont precies wat onze stad haar unieke voedingsbodem geeft die aan de basis ligt van Amsterdam als creatieve hoofdstad.”

12 Years a Slave is gebaseerd op het ongelofelijke waargebeurde verhaal van Solomon Northup, gespeeld door Chiwetel Ejiofor die kans maakt op een Oscar voor zijn vertolking. De nieuwe film van de Britse regisseur Steve McQueen (Shame, Hunger) behoort met negen nominaties tot de grote Oscarkanshebbers in maart.
Solomon leeft in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Hij wordt ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Solomon vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van een slaveneigenaar (Michael Fassbender) en onverwachte vriendelijkheid. Na 12 lange jaren ontmoet hij een Canadees (Brad Pitt) die zijn leven voorgoed verandert.

Het indrukwekkende drama draait vanaf 20 februari 2014 in de Nederlandse bioscoop. Distributeur Independent Films brengt de film uit.

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in