SALLIE HARMSEN, BARRY ATSMA EN FEDJA VAN HUÊT IN LUCIA DE B.

Sallie Harmsen, Barry Atsma en Fedja van Huêt gaan belangrijke rollen spelen in de nieuwe bioscoopfilm Lucia de B. Eerder werd bekend gemaakt dat Ariane Schluter de rol van Lucia de Berk gaat spelen in de speelfilm van Paula van der Oest. Lucia de B., gebaseerd op de grootste gerechtelijke dwaling die ons land ooit kende, is vanaf maart 2014 in de bioscoop te zien.

 

Sallie Harmsen (De Heineken Ontvoering, De geheimen van Barslet) speelt het personage Judith Jansen vanuit wiens perspectief het verhaal wordt verteld. Zij is als parketsecretaris bij het OM de assistent van de aanklager en ziet het onderzoek tegen Lucia als dé kans op haar beloofde promotie.

Harmsen: “Wat ik zo fascinerend vind aan de rol van Judith is dat je door haar ogen ziet hoe de heksenjacht in gang wordt gezet en het systeem vervolgens verandert in een trein die maar doordendert.”

Barry Atsma (Loft, Komt een vrouw bij de dokter) gaat ziekenhuisdirecteur Jaap van Hoenschbroek spelen, die geschokt is wanneer hij wordt gewezen op een mogelijke seriemoordenares in zijn ziekenhuis. Atsma: “Als je het verhaal leest en straks de film ziet, word je direct geraakt door het onrecht. Je gaat ervaren hoe erg het mis kan gaan en hoe een soort van gekte kan ontstaan in een onderzoek.”

Fedja van Huêt (Loft, Daglicht) speelt Quirijn Herzberg, Lucia’s tweede advocaat die haar probeert vrij te krijgen in het Hoger Beroep. Het is een scherpzinnige man die groot respect geniet bij zijn collega’s. Bekroond scenarist Moniek Kramer schreef het scenario in samenwerking met Tijs van Marle. Producenten Reinier Selen, creative producer Jelle Nesna en coproducent Gemma Derksen produceren de film.

Lucia de Berk is een eigenzinnige verpleegster, die argwaan wekt als ze voor de zoveelste keer bij een onverklaarbaar sterfgeval betrokken is. Een baby van slechts een paar maanden oud. Het ziekenhuis schakelt de politie en het Openbaar Ministerie in en de jonge parketsecretaris Judith krijgt het dossier van Lucia de B. op haar bureau. Het onderzoek naar de ‘Engel des Doods’, zoals de pers Lucia noemt, is zwaar. Ze heeft geen sporen achtergelaten en weigert met de rechercheurs te praten. Toch wordt ze, dankzij een bloedtest, uiteindelijk veroordeeld tot levenslang voor vier moorden en drie pogingen ertoe. Kort hierna worden er echter vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de test en Judith begint te twijfelen. Haar bazen willen hier niet van horen en in Hoger Beroep krijgen zij Lucia opnieuw veroordeeld, nu zelfs levenslang met TBS. Mede dankzij het harde werk dat Judith heeft verricht…

Rinkel Film (Achtste Groepers Huilen Niet, Van God Los, Süskind) produceert de film in coproductie met de NCRV, het Zweedse Filmkreatorerna en het Belgische Living Stone. De film is gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, het CoBO Fonds, de NCRV, het Zweeds Filminstituut, Rinkel Film en de Belgische Tax Shelter.

Independent Films brengt Lucia de B. uit in de Nederlandse bioscopen.

Voor meer informatie ga naar luciadebdefilm.nl

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in