NIEUWE NEDERLANDSE OORLOGSFILM SÜSKIND VAN START

Jeroen Spitzenberger (Alles is Liefde) en Lotte Verbeek (Nothing Personal) zijn Walter en Hanna Süskind in de enerverende oorlogsfilm Süskind van Rudolf van den Berg (Tirza). Daarnaast speelt Karl Markovics (Die Fälscher) de rol van SS-Hauptsturmführer Ferdinand Aus der Fünten.
Süskind vertelt het waargebeurde verhaal van de joodse verzetsheld Walter Süskind die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam was voor de Joodsche Raad. Hij speelde een gevaarlijk dubbelspel met Aus der Fünten, waardoor hij zo’n duizend joodse kinderen heeft kunnen redden van deportatie.
Andere belangrijke rollen zijn voor Tygo Gernandt als verzetsheld Piet Meerburg, Nasrdin Dchar, Katja Herbers, Chava Voor in ’t Holt en Olga Zuiderhoek. 

N.B. Lotte Verbeek was vandaag helaas verhinderd en ontbreekt daarom helaas op de castfoto.

Süskind is een productie van Fu Works (Zwartboek) en Cadenza Films (Tirza). San Fu Maltha (Fu Works), Jeroen Koolbergen (Cadenza Films) en Reinier Selen produceren Süskind in coproductie met de VARA. De film komt als Telescoop-project tot stand met steun van het Ministerie van OCW, het Nederlands Fonds voor de Film en CoBO. Daarnaast wordt de film gefinancierd door MyM (Make Your Movie) en U-media. De opnames vinden plaats in Nederland, België en Roemenië en gaan op 4 april van start.

1942. In een poging een groep kinderen te behoeden voor de ondergang sluit de joodse Walter Süskind vriendschap met de SS-generaal Aus der Fünten (een van de latere Drie van Breda). Als deze erachter komt dat Walter hem alleen maar gebruikt en zijn kameraadschap niets anders is dan bedrog, neemt de nazi meedogenloos wraak op de jood.

Regisseur Rudolf van den Berg won afgelopen jaar zijn vierde ‘Gouden Kalf’ voor de film Tirza, naar het boek van Arnon Grunberg. Eerder regisseerde hij onder meer Zoeken naar Eileen, Bastille, De Avonden, For my baby en De Johnsons.

Hij zegt over de film: “De onbevattelijkheid van de Shoah (Holocaust) voelt alsof er een raadsel in mijn bestaan moet worden ontsluierd. Dat lukt me niet achter mijn schrijftafel – alleen middels film denk ik soms een glimp op te vangen van het wezen van de gruwel die zich een paar jaar voor mijn geboorte heeft afgespeeld. Door Süskind kan ik mijn verbijstering over die onbevattelijke geschiedenis delen met een publiek. Pas toen het scenario af was, zag ik dat de film behalve over de geschiedenis, ook gaat over ons nu. Over ons bestaan in een wereld waarin stigmatisering en genocide welhaast vanzelfsprekende dimensies zijn geworden van de internationale politiek.”

Producent San Fu Maltha: “Na Zwartboek en Oorlogswinter wordt ditmaal een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland verteld. Süskind is een film vol heldendom, verraad, moed en tragiek. Hij laat een stukje vaderlandse geschiedenis zien, met in de hoofdrol onze eigen Oskar Schindler. Aan de orde komen ook zulke beladen begrippen als de Joodsche Raad, het zogenaamde ‘pulsen’, en ‘kopgeld’.”

Jeroen Spitzenberger en Lotte Verbeek spelen hoofdrollen als het joodse echtpaar Süskind. Jeroen Spitzenberger is met name bekend van zijn rollen als David in de Tweeling en Prins Valentijn in Alles is Liefde. Lotte Verbeek werd vorig jaar nog genomineerd voor ‘Beste Actrice’ bij de European Film Awards voor haar rol in de film Nothing Personal.

Tygo Gernandt (Van God Los; Het Schnitzelparadijs; Oorlogswinter) is in de film te zien als de verzetsstrijder Piet Meerburg. Olga Zuiderhoek (Abel; Filmpje!) zal Henriëtte Pimentel spelen. Pimentel staat aan het hoofd van de crèche waarin de kinderen van ouders die in de Hollandsche Schouwburg zijn bijeengebracht, tot aan het moment van hun deportatie worden verzorgd. Katja Herbers (De Storm, Loft en Sonny Boy) is gecast als Fanny Phillips, de assistente van mevrouw Pimentel. Chava Voor in ’t Holt (De Hel van ’63) vertolkt de rol van een Joodse prostituee. Nasrdin Dchar (Tirza) is Felix Halverstadt, een medewerker van Walter Süskind die zich voor het verzet verdienstelijk maakt door documenten te vervalsen. De Oostenrijkse acteur Karl Markovics (Die Fälscher; Unknown) speelt SS-Hauptsturmführer Ferdinand Aus der Fünten.

Distributeur Independent Films brengt Süskind winter 2011/2012 uit in de Nederlandse bioscopen.

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in